NE ZAVRZI OBLEK, OHRANI PLANET

Otroke  že ob vstopu v vrtec navajamo na spoštljiv odnos do narave.  Teme vsako leto bolj poglabljamo in otroci vedno bolj razumejo, kaj so naravne katastrofe in kako lahko vsi pripomoremo k varovanju našega planeta. Tako so povedali naši predšolski otroci:

 »Zapirati moramo vodo, kda si mujvlemo roke, pa tudi zobe duma.«

»Moremo se voziti z peciklom pa ne z avti.«

»Več se moremo vüni špilati, pa meje gledati televizijo pa računalnik, ka te elektrika gre.«

»Ne smemo metati smeti na pod, moramo jih dati v zabojnike, samo je ne vseeno v kerega.«

»Ne smemo meti teko tovarn, ker se tan fest kadi, pa zamozana voda teče.«

»Ne smemo si küpivati vedno novih oblačil » –  vključili  smo se v projekt Ne zavrzi oblek, ohrani planet. Na spletu smo si ogledali razne odseke, kjer so  otroci lahko videli koliko oblek se zavrže in nakopiči, katere ne morejo ponovno predelati.  Iz  odpadnega materiala smo si  izdelali »Cotarja«, tako so ga poimenovali otroci, v katerega so prinašali svoje premajhna oblačila. Ta oblačila smo potem odnesli v zabojnik za oblačila, da jih lahko ponosijo še drugi otroci, se ne zavržejo.

Z otroki smo si ogledali  veliko poučnih risank o vremenu, soncu, kroženju vode, o reciklaži oblačil in prebrali kar nekaj pravljic na to temo. Raziskovali smo tudi  naše osončje in si marsikaj  zapomnili, med drugim tudi:« če ni sonca ne bi rastline rastle, sonce  nam pomoga da dobimo vitamin D, ne smemo pa biti vüni v največjen sunci, te nas opeče, ker je tisti nevidni obroč okrog sunca grota lükjasti, sonce nam lahko da elektriko.«

Veliko  smo spoznali, kaj vse  vpliva na podnebje,  katero se z našim načinom življenja hitro spreminja in nam  žal z naravnimi katastrofami kaže, da moramo vložiti še več truda v varovanje našega planeta.

 ZAPIS IN FOTO: Karolina Korošak

Zadnji dogodki

Kategorije

Kontakt

Dostopnost