RAZISKUJEMO PALIČNJAKE – ODDELEK 3-4 LETA

V mesecu februarju nam je deček iz sosednje skupine z navdušenjem pripovedoval o paličnjakih, ki jih imajo doma. Otroci so ga z zanimanjem poslušali in eden izmed otrok je dal pobudo, da paličnjake prinese v vrtec. Terarij za  paličnjake smo že imeli, ker nam je pred leti paličnjake v vrtec prinesla njegova starejša sestrica.

Paličnjaki v živem kotičku so postali del našega vsakdana,
skrbimo zanje, spremljamo njihov življenjski krog, od jajčec, mladičkov, življenja odraslih živali, kako se hranijo, slečejo kožo, ko zrastejo, pa tudi njihovo smrt.

Preko knjig, enciklopedij, interneta smo spoznali več vrst paličnjakov. Skupaj z otroci skrbimo za avstralske paličnjake, kateri so še posebej zanimivi, saj z upognjenim repom izgledajo kot škorpijoni, vendar so povsem nenevarni. Njihovo bodičasto telo posnema avstralsko grmičevje, da bi bila kamuflaža popolna, pa pri premikanju oponašajo gibanje listja v vetru.

Otroci  jih opazujejo večkrat dnevno, še posebej pa so se izkazali v skrbi zanje. Prihod novih prebivalcev v našo igralnico je prinesel veliko veselja, otroci z zanimanjem in aktivno sodelujejo pri pripravi življenjskega prostora zanje, skrbijo za prinašanje hrane, čiščenje ter vlaženje terarija. Velikokrat se želijo s paličnjaki pogovarjati, jih božati, skupaj opazujemo njihovo rast in razvoj, ob tem pa so se razvile zanimive in poučne vsebine ter aktivnosti o živalih.

Otroci potrebujejo odgovornost. Ta se naj razvija z njimi in se povečuje z njihovo starostjo.
Skrb za paličnjake ni zahtevno. Kljub temu pa je odlična priložnost za učenje naravoslovja, odgovornosti in lepega odnosa do živih bitij.
Začne se z majhnim in se nadaljuje z večjim. Odnos do živali se zrcali tudi v odnosih do ljudi.

Ravno zato je odlična priložnost, da doma posvojite paličnjake.

ŽIVLJENJE PALIČNJAKOV

USTVARILI SMO MIGETAJOČE PALIČNJAKE

                                                                           Zapisala: Tadeja Virag

Zadnji dogodki

Kategorije

Kontakt

Dostopnost