ZDRAVJE V VRTCU V ŠOLSKEM LETU 2020/2021

Rdeča nit v projektu Zdravje v vrtcu v šolskem letu 2020/2021, je bila »Počutim se dobro« in je bila celo šolsko leto vpletena skozi naše celoletno delo in dejavnosti.

Korona situacija nas je prisilila, da smo prilagodili naše življenje, temu  se nismo mogli izogniti tudi v vrtcu. Odrasli smo bili negotovi, presenečeni nad situacijo, s strahom smo zrli v prihodnost in vse to se je prenašalo na otroke. Soočeni smo bili z ukrepi, ki so omejevali socialne in telesne stike in z raznimi higienskimi ukrepi. Vsemu temu smo prilagodili tudi dejavnosti v našem oddelku.

Čeprav so otroci stari komaj dve leti ali kakšen mesec več, smo se veliko pogovarjali o zdravju samem, o skrbi za zdravje in ko smo naštevali kaj vse je pomembno za ohranjanje našega zdravja, smo prišli do teme “počutim se dobro”. Poleg ustrezne higiene so otroci našteli še nekaj ključnih stvari, ki nam pomagajo ohranjati zdravje, in sicer to, da se veliko igramo, da se gibamo, da zdravo prehranjujemo in da se zabavamo.

Najprej smo spoznali naše telo. Sledili smo ciljem, ki spodbujajo, da otrok spoznava, kaj potrebuje sam in druga živa bitja za življenje ter ohranjanje in krepitev zdravja, da odkriva in spoznava, da so med potomci razlike, so pa podobni staršem in med seboj. Spoznavali smo, da na naše zdravje vpliva okolje in tudi mi sami in da nam uživanje različne zdrave hrane, telesne vaje in počitek pomagajo ohranjati zdravje.

Spoznavali smo različno prehrano in pridobivali navade zdravega in raznolikega prehranjevanja in kako se lahko varujemo pred poškodbami, boleznimi in škodljivimi snovmi.

Poglobljeno smo pridobivali navade nege telesa, skrbi za higieno, kar sovpada s priporočili za preprečitev širjenja koronavirusne bolezni Covid-19.

Dejavnosti so bile prilagojene starosti otrok, veliko smo opazovali sebe, svoje telo in njegove dele, v ogledalu in med gibalnimi vajami, dele telesa smo poimenovali, bili pozorni na izgovorjavo, listali smo slikanice in enciklopedije o telesu in organih v telesu, predvsem slikanico To sem jaz in druge o telesu, pogovarjali smo se o higieni telesa, temeljitem umivanju rok, predvsem o virusih in preprečevanju bolezni.

Na več načinov smo doživljali in proučevali svoja čutila: vohali (parfum, začimbe…), okušali različno hrano (pomarančo, limono, med…), tipali različne materiale (smirkov papir, valovito lepenko, mehko in kosmato blago…). Učili smo se pesmico o telesu in delih telesa: Deset prstkov, To sem jaz, En majhen prstek… Šteli in poimenovali smo prstke na rokah, peli pesmico Prstna igrica (Romana Krajnčan), obrisali smo svojo dlan, jo pobarvali, poimenovali prste, dlan odtisnili v pesek, v plastelin, v DAS maso, izdelali smo plakat z obrisom otroka in ga pobarvali.  Poskušali smo narisati sebe, osnova je krog za glavo

Izdelali smo plakat zdrava/nezdrava prehrana, se pogovarjamo o tem, kaj moramo jesti in piti vsak dan (VODA) in je zdravo, poimenovali smo hrano, se gibali na svežem zraku, izvajali gibalne minute, na sprehodu, dvorišču, na terasi in opazovali naravo v njenem nenehnem spreminjanju.

Ob začetku poletja smo se pogovarjali o tem, kako se lahko zaščitimo pred soncem, iskali razliko med senco in soncem na igrišču in dvorišču vrtca, se mazali s kremo za zaščito pred soncem, si pomerjali in primerjali različna pokrivala in sončna očala. Tudi pri tem smo poudarjali, kako pomembno je piti tekočino, predvsem vodo.

Veliko smo se pogovarjali o tem, kaj nam je všeč, kdaj se dobro počutimo, kaj nam ni všeč, kaj lahko naredimo za dobro počutje. Z različnimi aplikacijami in slikami izrazov na obrazu smo poskušali razbrati, kako se počuti lik na sliki, poimenovali čustva – žalosten, jezen, razburjen, vesel, nasmejan in tako bogatili besedni zaklad. Vsa čustva smo poskušali analizirati in prepoznati pri sebi.

Zaradi starosti otrok in izrazite razvojne egocentričnosti smo se učili mirno in s pogovorom reševati konflikte in razvijati kvalitetne medsebojne odnose. Zavedali smo se, kako pomembno je, da se dobro počutimo, da z veseljem hodimo v vrtec in kako pomembno je, da sami s svojim početjem in obnašanjem vplivamo na to.

Sonja Stolnik

Zadnji dogodki

Kategorije

Kontakt

Dostopnost