ČAROBEN DECEMBER V VRTCU KRIŽEVCI

Mesec december, ki je za otroke prav poseben, čaroben, nas je hitro zapustil in nam prinesel novo, upanja polno leto.  Pustil nam je čar veselih dogodivščin in posebnih, prijateljskih trenutkov.

Čarobnost meseca decembra smo z otroki doživljali preko zgodbic ČAROBNA SMREČICA, PIKIJEV ČAROBNI BOŽIČ. Otroci so spoznali da niso pomembni  le klasični okraski za na smreko, ampak prav posebni: ljubezen, svetloba, sreča, razumevanje, mir, sočutje…

Že v začetku meseca smo izdelovali novoletno dekoracijo, s katero smo okrasili naše prostore. Vsakodnevno smo prebirali palčkova pisma z novoletnimi idejami in željami ter tako odštevali dneve do prihoda Božička. Pisma, ki smo jih napisali in narisali Božičku, smo ob ogledu okrašenega kraja, odnesli na pošto. Otroci so spoznavali zgodbe z ogledom preko projektorja, namiznega gledališča »kamišibaja«, v povezavi z uporabo prostorov  knjižnice našega vrtca.  

Opazovali smo prve snežinke in se gibali, igrali zunaj na snegu.

Prav posebno doživetje je bilo okraševanje novoletne smreke v notranjih  prostorih vrtca, zunaj pred vrtcem ter prižig lučk. Posluževali smo se prebiranja božično – novoletnih pravljic in rajali ob zimsko- praznični glasbi. Poslušali smo petje in igranje (na instrumente) vzgojiteljic. Otroci so sami zaigrali na instrumente.

Likovno smo ustvarjali na temo prazničnega časa. Izdelovali smo okraske za prostore vrtca (iz odpadne embalaže in  slanega testa). Slikali in ogledali smo si  slike dobrih mož, v mesecu decembru.

Zadišalo je po peki parkljev, piškotov in pripravi drugih prazničnih  jedi. Ob tem pa smo pripravili »domače zeliščne čaje« ter spoznali pomen besede čajanka.

Najbolj pa smo se razveselili prihoda Božička in njegovega osebnega prijatelja palčka. Darila, ki nam jih je prinesel nam bodo krajšala prihajajoče zimske dneve. Med drugim nas je Božiček opozoril in nam namenil nekaj besed na temo  osebne higiene, predvsem higiene rok, kašlja.

Tako se bomo v prihodnjem letu 2022, vsi otroci in strokovni delavci vrtca skupaj potrudili in  borili, da se »korona« december nikoli več ne bi ponovil.

Zapis in foto: Simona Žižek

Zadnji dogodki

Kategorije

Kontakt

Dostopnost