ČEBELICE, MOJE PRIJATELJICE

20. maja praznujemo svetovni dan čebel, zato smo ta mesec posvetili prav njim. Cilj projekta je bil, da otrokom vzbudimo pozitiven odnos do narave in čebel. Seznanili so se s čebeljo družino in njenim načinom življenja. V igralnici smo si pripravili raziskovalni kotiček in ga opremili z didaktičnim materialom, kjer so si otroci pridobivali veselje do raziskovanja in odkrivanja, kakor tudi naravoslovno znanje in veščine.

Preko projekta so se otroci poučili o tem, da imajo čebele v današnjem času vse manj hrane, čemu botruje izginjanje cvetočih travnikov, krčenje gozdov, sodobno kmetijstvo in drugo.  Na igrišču smo v ta namen  posadili in zasejali medovite rastline, katere skrbno negujemo. Tako smo čebelam zagotovili čim več hrane in paše. Otroci so  imeli možnost spoznati čebelo v njenem naravnem okolju. Čebelico smo opazovali tudi skozi lupo in se navajali na spoštljivo ravnanje z živimi bitji.

Na raziskovalnem sprehodu smo ugotovili, da v  vetrovnem vremenu čebel ni na cvetlicah, ker ne morejo leteti. Obiskali smo čebelnjak,  hotel za žuželke in ugotovili, kam se skrijejo ob slabem vremenu.

Izdelali smo različne likovne izdelke in jih razstavili v igralnici in garderobi. Preko  gibalnih iger so si otroci krepili namerno pozornost in hitro reagiranje. Prebirali smo knjige kot so  Čudežna skleda medu, Čebelica Maja gre na potep, Kam so šle vse čebele,… in si tako bogatili govor z novimi izrazi kot so panj, matica, medičina…  Po metodi ustvarjalni gib smo se naučili Ples čebel ob instrumentalni glasbi, ritmično ustvarjali v glasbenem kotičku in spoznali prstno igro Panj. Iz recikliranih in naravnih materialov smo pripravili  igre za razvijanje matematičnih veščin. Razvrščali smo rože glede na barvo in jih preštevali. Pripravili smo si sladke čebelice  iz sadja in okušali cvetlični med. Dejavnosti so bile zanimive, zabavne, bogate z vseživljenjskimi izkušnjami in interakcijami. Skozi zabavne aktivnosti se otroci ne samo igrajo, ampak tudi izobražujejo.

Melita Karas

Zadnji dogodki

Kategorije

Kontakt

Dostopnost