ČISTE ROKE ZA ZDRAVJE OTROK

Naš vrtec sodeluje v celoletnem  projektu »zdravje v vrtcu«. V njem sodeluje tudi skupina otrok starih 2-3 let.

V mesecu februarju smo se po daljši odsotnosti, zaradi znanega virusa (covid 19),  vrnili v vrtec. S sodelavko sva želeli otroke seznaniti s pomenom skrbi za svoje zdravje (umivanje rok, zdrava prehrana, gibanje na svežem zraku).

Izhajali sva iz pesmi Otona Župančiča (Ciciban – cicifuj). S to smo se seznanili v mesecu februarju (Kulturni teden). Otroci so spoznali dečka, ki si ni umil rok, zato je potreboval bližnji potok, vodo.

Pogovor o umazanih rokah je stekel tudi pri nas. Zato smo z otroki kar nekaj časa spoznavali, utrjevali pomen nege naših rok. Otrokom sva le-tega predstavili po korakih, da je umivanje čim bolj temeljito: ob demonstraciji, (ob  umivanju- skrbi za varčevanje z vodo), ob lepljenju slik … ogledu posnetkov pravilnega umivanja rok in lutkovnega filma (NIJZ):   Čiste roke za zdrave otroke.

 Izdelali smo si plakat na to temo.  Spoznali smo dele naših rok, poimenovali prste, jih prešteli. Spoznanja o njih smo utrjevali preko govorno- gibalnih iger (Deset prstkov, Miška in krt, To sem jaz, Bibica Biba se umiva), pesmic: Kje je palček. Roke in prste  smo risali, odtiskovali, izdelali rože iz njih, primerjali in razvrščali  po velikosti,  barvi.  Na prste smo tudi risali.

Po tednu dni sva opazili da si otroci že bolj temeljito umivajo roke, kakšen  korak izpustijo. Pozorni smo, da res izperemo vso umazanijo iz rok. Zagotovo bomo tudi v prihodnje še spodbujali otroke, da bi se prav vsi znali pravilno umivati.

Poskrbeli smo za zdravo prehrano in spoznali pomen vode za pitje. Ugotavljali smo njeno barvo, jo pili, okušali.  Stisnili smo si sadje (poimenovali, okušali, primerjali po bavi, velikosti, okusu) in pripravili napitke iz vode in sadnega soka (limona, pomaranča). Izdelali smo poskus z vodo – kako otrokom prikazati nevidne viruse, bacile? V vodo smo nasipali poper, ki se je ob namakanju prstov v vodo, prijel na te. Tako smo spoznali da se na rokah zadržujejo nevidne bakterije. Ko smo dodali milo na roke, so se delčki nasipanega popra v vodi odmaknili od prstov.

Umivanje rokGibanje na svežem zraku smo izkoristili na različne načine: se igrali na igrišču, hodili  na daljše sprehode in opazovali spremembe v naravi, delo v okolici vrtca in prve znanilce pomladi.  Za gibalne minutke pa smo izkoristili čas, ki ga preživljamo na terasi našega vrtca.

Simona Žižek, Klavdija Divjak Ferčec

Zadnji dogodki

Kategorije

Kontakt

Dostopnost