Mali vrtičkarji in zelišča

Skupina otrok 2-3 let  je raziskovala semena in vrtove preko različnih didaktičnih pristopov.

Urejali smo  zeliščni vrtiček in visoke grede pri vrtcu, naš vrtiček v igralnici. Otroci so se seznanili z vzgojo rastlin od semena, sadike do plodov. Sejali smo pšenico, fižol, hokaido buče… Sadili smo zelenjavo (paradižnik, papriko, solato) in zelišča. Kasneje smo si pripravili jedi iz naše zelenjave.  Sadike  nam je  prispevala vrtnarija Cornus.
Otroci so spoznali, kaj potrebujejo rastline za rast in razvoj ter pomen le-teh za nas.
Opazovali,  raziskovali,  skrbeli, negovali so rastline in zelišča pred in v igralnici.
Doživljali so naravo v različnih letnih časih. Skupaj smo skrbeli za nabiranje, trganje, shranjevanje, sušenje zelišč. Nabirali smo jih na travniku, ob šoli, prinašali od doma. Posušena zelišča smo razvrščali v plastenke in jih nato vonjali ter razlikovali po značilnostih. Otroci so jih trgali in sušili, nato pa smo si pripravili zdravilne čaje in bezgov sok.

Skozi leto smo opazovali in zbirali različna semena (semena sadja, zelenjave, zelišč in gozdnih plodov). Uporabili jih nismo le za saditev in sejanje, ampak tudi za  izdelavo ropotulj in daril za mamice. Sadike hokaido buč , ki smo jih posejali, so otroci odnesli domov in za njih skrbeli.

Semena in vrtove smo opazovali in spoznavali preko slik, enciklopedij, AV sredstev. Uporabili smo različne slikanice. Prav tako smo sami izdelali knjige na temo: koščičasto sadje, citrusi, jagodičevje.  Otroci so si ob igri s semeni razvijali fino motoriko in se urili v komunikacijskih procesih. Učili so se drug od drugega in bili ves  čas aktivno vključevali v sam proces učenja.

FOTO IN ZAPIS :Simona Žižek

Zadnji dogodki

Kategorije

Kontakt

Dostopnost