Mavrični –  zeliščni vrt Ivanjščice in hotel za žuželke

Z otroki, skupine »Krtki«, smo v lanskem šolskem letu sodelovali v eko projektu »Semena in vrtovi«.  Zeliščni vrt smo imeli poleg  igralnice in  ugotovili, da leži v  senci, kar pa ni bilo ugodno za rast zelišč.  Tako smo letos,  skupaj z otroki, preselili zelišča na dvignjene grede pred vhodom 1. starostnega obdobja. Ker smo imeli, v mesecu maju projekt o mavričnih barvah, smo ga povezali  z barvito ureditvijo novega zeliščnega  vrta. Otroci so na les dvignjenih gred (lani imeli vrt z vrtninami) narisali barvne vzorce, pobarvali velike kamne, in jih položili med zelišča. Tako smo ugotovili,  da bodo imeli tudi več toplote za rast. Izdelali smo še barvne metulje in jih s pomočjo žice, navite na palice natikali v zemljo. Zelišča smo opremili z imeni, slikami, jih vonjali, uporabljali za kuhanje čajev, pripravo namazov…Ker smo med letom (kulturni teden) spoznali pesem prleškega pesnika Marka Kočarja Ivajnšice, smo se odločili, da se bo vrt poimenovan po tej roži (zeliščni vrt Ivanjščice). Le te smo na vrt tudi posadili.  Dodali smo zelišča v plastenkah, opremljena s slikami zelišč, da jih otroci lahko vonjajo.

Celo leto smo (na sprehodu v gozdu) nabirali, zbirali naravne materiale (liste, polžje hiše, palčke, kamne, kartone; debla…) in jih na koncu porabili za izdelovanje »hotela za žuželke«. Le tega smo izdelali s pomočjo naše hišnice Monike. Za izdelavo smo   uporabili odpadne tetrapake od mleka. Hotel smo postavili poleg zeliščnega vrta, tako smo poskrbeli za naše neutrudne žuželke.

Otroci so bili ves čas aktivno vključeni v proces, se učili drug od drugega, uživali v samem  delovnem procesu, preučevali rastline in opazovali žuželke v bližnji okolici vrtca.

                                                                                                                  Pripravili Simona in Klavdija

Zadnji dogodki

Kategorije

Kontakt

Dostopnost