Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu Križevci smo povezali z letošnjo temo, ki se je glasila »Kruh za zajtrk – super dan!«
Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je bil v znamenju kruha, žit in izdelkov iz žit, zato smo se v našem vrtcu odločili, da skupaj z otroki spoznavamo postopek nastajanja kruha. Predvsem, da otroci spoznajo, da lahko kruh spečemo tudi doma in ga ne rabimo kupiti v trgovini ali v pekarni. Otrokom smo preko različne literature predstavile, da najprej potrebujemo moko za peko kruha. In potem se pojavi vprašanje, kako pa nastane moka? Preko posnetka na spletu so otroci videli, kako pomemben je kmet, da v jeseni poseje zrna pšenice, nato zraste pšenica, katero požanje kombajn, kmet odpelje pšenico v mlin, v mlinu mlinar zmelje moko, moka pa potuje v trgovino…. V vrtec smo povabili upokojenega peka gospoda Mirka Rožmana, ki nam je zamesil testo in nam povedal recept za kruh in nas naučil iz testa narediti različne oblike kruha in žemljic. Ekološka kmetija Vila natura pa nam je podarila njihove izdelke, različne vrste žit in moke, ki smo jih uporabili pri razstavi v vrtcu in za igro ter učenje.
Naš tematski sklop je trajal cel mesec, kjer so se otroci veliko novega naučili, spoznali nove besede, spoznali poklic mlinarja in peka; poslušali različne zgodbe: Od zrna do kruha, Pekarna Mišmaš, Melje, melje mlinček, Raznašalka kruha; otroci starejše skupine so pripravili dramatizacijo Melje, melje mlinček; se naučili pesmico Mlinček, Mojster pek; likovno ustvarjali na različne načine tudi s pšenico; naredili razstavo žit in moke; otroci so naredili mlinčke; se igrali s pšenico in se naučili ples Ob bistrem potoku je mlin, pšenico smo posejali v lončke in opazovali dogajanje …
Tako so otroci spoznali pot od zrna do kruha.
Zapisala: Jasmina Belec