PLAVALNI TEČAJ PREDŠOLSKIH OTROK

Letos smo lahko izvedli  plavalni tečaj za predšolske otroke, stare 5-6 let katerega se prejšnji dve generaciji nista mogli udeležiti zaradi covid razmer.  Tako smo v mesecu novembru,  v Enoti vrtec Križevci pri osnovni šoli, organizirali štiridnevni plavalni tečaj za otroke, ki gredo naslednje leto v šolo, izvedli smo ga pod strokovnim vodstvom plavalne šole Delfin.

V vrtcu se strokovne delavke zavedamo velikega pomena plavanja v predšolskem obdobju, predvsem prilagajanja na vodo, stik z vodo. Zgodnji začetki plavanja imajo veliko pozitivnih učinkov na psihofizičen razvoj otroka in krepitev ostalih  področij otrokovega razvoja, mišičevja, srčno – žilnega sistema in dihal. Voda predstavlja za otroke novo okolje, v katerega jih vaditelji privadijo postopno in preko igre, saj je osnovni cilj  vseh dejavnosti v okviru plavalnega tečaja v prvi meri zadovoljstvo otroka v gibanju, spoznavanju sebe, približati otrokom elemente zgodnjega učenja plavanja, navajanje na vodo in sproščeno gibanje v njej ter odpravljanje morebitnega strahu pred vodo. V tečaju se otroci postopoma učijo vseh potrebnih korakov do popolnega plavanja, tako nekateri naredijo tudi prve samostojne plavalne zamahe. Ker poteka učenje v glavnem v skupini in tudi v manjših skupinah, je vse veliko bolj zabavno, otroci se učijo drug od drugega, s posnemanjem različnih tehnik plavanja in prilagajanja na vodo, hkrati pa je omogočen tudi individualni stik z vaditelji. Otroci so poleg veščin plavanja na tečaju razvijali tudi veščine  samostojnosti (pri preoblačenju, slačenju, skrb za svoje stvari) in varno gibanje ob, na in v vodi, kar predstavlja pomemben vidik preventive pri prepričevanju nesreč. Plavalnega tečaja se je skupno udeležilo 26 otrok.  Otroke so na plavalni  tečaj spremljale strokovne delavke vrtcaki so poskrbele tudi za njihovo varnost, navezovanje stikov z vaditelji, pomagale so pri premagovanju straha, saj so nekateri imeli na začetku strah pred vodo, ampak so ga tekom tečaja izgubili.  Poskrbele smo, da je tečaj potekal brezhibno in uspešno. Seveda ni manjkalo tudi časa za igro, kjer so otroci uživali in preizkušali svoje novo plavalno znanje z različnimi pripomočki. Poseben dogodek pa je tudi vožnja z avtobusom na bazen in nazaj ter malica v jedilnici v kopališču. Otroci so na koncu plavalnega  tečaja dobili diplome in delfina ter kopalno karto, ki so se jih zelo razveselili.

Otroci, starši, vzgojitelji  z veliki ponosom in navdušenjem pripovedujejo o vtisih iz plavalnega tečaja, kar daje potrditev, da so se otroci imeli lepo in so odnesli lepe vtise domov.

Jasmina Belec

Zadnji dogodki

Kategorije

Kontakt

Dostopnost