Športna doživetja bogatijo mladinski turizem – ADRENALINSKI PARK BORECI

Trajanje projekta:  od 15. 5. 2023 do 31. 5. 2023

KOMBINIRANI ODDELEK 3-5 LET (Jasmina Belec, Monika Špindler, Renata Slavinec Berden)

Naslov podprojekta: Doživljajski park – doživetja v naravi

Namen projekta:

S projektom smo želeli otroke seznaniti z našim doživljajskim parkom v našem kraju, ki je v bližini vrtca in se do njega lahko odpravimo peš. Saj smo ugotovili, da še nekateri otroci ne poznajo tega parka, še niso bili tam in ne vedo, kaj vse jim ponuja.

Ljudje in narava smo tesno povezani med seboj. Eden brez drugega ne moremo. Mi skrbimo, da narave ne onesnažujemo, ona poskrbi, da smo mi zdravi in veseli.

Celo leto smo opazovali naravo, gozd, drevesa, spreminjanje dreves skozi letne čase in poskušali več časa preživeti v naravi. Vsem nam koristijo sprehodi, stik z naravo, opazovanje in sproščanje. Že v jeseni nam narava ponuja ogromno lepih stvari. Drevesa spreminjajo barve, listje odpada, plodove se nabira za zaloge čez zimo… Otroci so pokazali veliko zanimanje in skupaj smo začeli raziskovati in spoznavati naravo. Jesen se je nato prevesila v zimo, kjer so drevesa postala gola, opazili smo zimzelena drevesa ter opazovali naravo kako počiva. In končno se je narava začela prebujati in z njo tudi drevesa, gozd in prišla je pomlad.

Predvsem pa je otroke navdušila zgodba Franček sadi drevo, ki smo jo prebrali ob dnevu zemlje in smo jo povezali s tem tematskim sklopom in tako nadaljevali temo o drevesu.

Nekaj teh dejavnosti smo izvedli v naravi, v parku, pod drevesi, kjer je bilo spodbudno učno okolje za otroke, bilo je malo drugače kot po navadi in imeli smo že svoj prostor v parku pod drevesi, kjer smo se učili, peli, lovili, gibali in likovno ustvarjali.

Že v jeseni pa smo v tem parku izvedli v okviru EKO – štafetni tek s starejšimi skupinami iz vrtca. Vsaka skupina si je naredila štafetno palico in smo po skupinah tekli na konjeniški stezi.

V mesecu maju pa smo taki izvajali več gibalnih dejavnosti v sklopu programa Mali sonček.

V parku so otroci poskusili tudi igrala, tista lažja, ki so primerna za njihovo starost, najbolj pa so uživali pri raziskovanju narave pod drevesi.

Otroci so s tem sodelovanjem v projektu dobili veliko novih informacij o parku, ki še jih niso vedeli. Spoznali so, da ta park ne ponuja samo igral za otroke, ampak še veliko več. Tako so spoznali, da je park namenjen tudi odraslim, so igrala tudi za odrasle, da v parku lahko posedimo, poklepetamo, opazujemo naravo, kaj pojemo in spijemo, poslušamo in beremo knjige – zgodbice, pojemo, predvsem pa se lahko gibamo izven igral – pod drevesi. Se lovimo okrog dreves, se skrivamo, igramo rajalne igre, gibalne igre, si naredimo poligon iz naravnega materiala. Spoznavali so drevesa, ki rastejo v parku, jih risali in razvili pozitiven in čuten odnos do dreves.

Otroci so po teh obiskih spraševali, kaj gremo spet v park, predlagali so, da se gremo tja igrat, gremo gledat naše drevo….

Odločili smo se, da bomo v prihodnje večkrat šli v park in izvajali dejavnosti v parku, saj nam park ponuja res veliko stvari, predvsem pa smo v naravi.

Zadnji dogodki

Kategorije

Kontakt

Dostopnost