TEDEN OTROKA

V tednu otroka od 2.10 do 6.10 2023 smo v vrtcu Križevci izvajali dejavnosti, s katerimi smo spodbujali otrokovo radovednost in pridobivanje novih izkušenj in spoznanj. 

Tema tedna otroka je bila ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI.

Teden smo začeli z iskanjem informacij ZAKAJ v knjigah in enciklopedijah. Spoznali smo, da so knjige zanimiv vir informacij in da tudi iz različnih drugih virov lahko pridobimo informacije na naše zakaje in zatoje.  Dan pa smo namenili tudi igri. Otroci so se preko igre učili in razvijali domišljijo in ustvarjalnost.

Drugi dan smo nadaljevali z gibanjem v naravi. Eni smo se namenili na sprehod v gozd, drugi na travnik. Z gibanjem in z opazovanjem v naravi so  si otroci razvijali radovednost in spretnosti.

Tudi likovno smo ustvarjali – otroci so si izdelali vetrnico in na konkreten način ugotovili zakaj se vetrnica giblje.

Preizkusili smo se  tudi v eksperimentiranju. Izvedli smo poizkus  kaj se v vodi potopi in kaj ne, mešali smo različne raztopine in naredili rožo z bonbonov, gnetli smo različne materiale (slano testo, domači plastelin).

Starejši otroci so skozi gibalne igre spoznavali osnove judo športa. Čisto sami so si pripravili tudi bučno juho in zaigrali igrico Pozabljena buča.

Zadnji dan v tednu otroka smo se vsi otroci in vzgojiteljice zbrali na igrišču vrtca, kjer smo se s pomočjo vzgojiteljice Nataše naučili ples Kam se želvica je skrila od skupine Čuki.

Otroci so v dejavnostih, ki smo jih namenili za raziskovanje in iskanje odgovorov zabavali in veliko novega naučili.   

In še letošnja poslanica dr. Miha Kos, ambasador Tedna otroka 2023, o radovednosti pravi takole:

“Brez radovednosti človeštvo ne bi preživelo. Radovednost rodi ustvarjalnost, ta pa naprej inovativnost in podjetništvo. Vendar to ne gre čisto samo od sebe. Potrebno je vlagati energijo, ki se ji reče: “USTVARJANJE VARNEGA OKOLJA ZA DELANJE NAPAK”! Lastne napake so najboljša šola. Na lastnih napakah se učimo. Na lastnih – ne na tujih. Zato je tako pomembno, da napake dopuščamo, jih nagrajujemo in nikakor ne kaznujemo. Dopuščanje napak pomeni spodbujanje radovednosti, ustvarjalnosti in učenja. Kaznovanje napak pomeni ubijanje radovednosti. Einstein je dejal: “Kdor še nikoli ni naredil napake, še nikoli ni ustvaril ničesar novega.” 

Alenka Novak, Nataša Belec

Zadnji dogodki

Kategorije

Kontakt

Dostopnost