Pregovor pravi, da prazna vreča ne stoji pokonci in to pomeni, da lačen človek težko opravlja delo, zato moramo našemu telesu že zjutraj zagotoviti dovolj energije, da se lahko učimo in igramo in prav zato je zajtrk zelo pomemben obrok dneva.
V tem letu je prvič potekal teden slovenske hrane, v sklopu katerega obeležujemo Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnji slogan je Tradicionalni slovenski zajtrk- Moj naj zajtrk, v ospredje pa postavlja vseh pet sestavin zajtrka, ki so kruh, maslo, med, mleko in jabolko.
Vse te sestavine smo čez teden spoznavali in se o njih pogovarjali. Ugotavljali smo na katerem drevesu zrastejo jabolka, katere živalice nam pridno pomagajo in naberejo med, naučili smo se, da krave dajo mleko, prav tako pa je mlečni izdelek tudi maslo. Vemo tudi, da za kruh rabimo moko.
V vrtec smo povabili upokojeni strokovni delavki Majdo Vrbnjak in Lidijo Koroša, ki sta z otroki najstarejše skupine pripravljali in pekli tradicionalno prleško gibanico. Otrokom sta prikazali kako se zamesi testo in pripravi nadev. Otroci so z veseljem sodelovali. Naredili so toliko gibanic, da smo se z njimi lahko posladkali prav vsi otroci in zaposleni v vrtcu.
Vsaka izmed starejših skupin je iz odpadnega materiala izdelala po eno izmed sestavin zajtrka, ki smo jih razstavili na lepo pogrnjeni mizi.
Cel teden smo se pripravljali na tradicionalni slovenski zajtrk, ki je letos potekal malo drugače. V petek 15.11. smo se zbrali v našem večnamenskem prostoru, ki je ta dan postal naša jedilnica. Na mize smo pogrnili prte, pripravili smo pogrinjke, dekoracijo. Obiskal nas je tudi župan občine Križevci gospod Branko Slavinec, ki je povedal, kako pomembno jemo zdravo in lokalno pridelano hrano. Preostalo nam je le še, da si zaželimo dober tek in poskusimo vse dobrote tradicionalnega zajtrka.
Barbara Marinič