Skupini 2-3 leta in 2-4 leta smo se združili, da skupaj spekli jogurtovo zlevanko. V obeh skupinah se čez celo šolsko leto trudimo približati otrokom miselnost, da si vzamemo toliko hrane kot jo pojemo, da si raje vzamemo manjše kose in jih lahko pojemo več.
Prav tako otroke spodbujamo k zdravemu načinu prehranjevanja in čim manj zavržkom hrane.
Ko smo za popoldansko malico dobili jogurte, kar nekaj otrok, ni jedlo svojega jogurta, tako smo s sodelavkami prišle, do ideje, da mi shranimo jogurt za naslednji dan in skupaj z otroki uporabimo sestavino za novo jed.
Odločili smo se, da spečemo zlevanko.
Skupaj z otroki smo si ogledali sestavine, jih poimenovali, otroci so se spomnili, da smo jogurt shranili od prejšnjega dne, in na to smo navezale tudi pogovor, kako lahko zmanjšamo zavržke hrane.
Umili smo si roke in zavihali rokave, najprej smo razbili eno po eno jajce v krožnik, nato smo jih dodali v veliko skledo. Potem smo nalili zraven mleko, po žlicah smo prešteli sladkor, ki ga nismo dodali preveč.
Sledilo je dodajanje jogurta in na koncu še moke, nato smo vse skupaj zmešali, da smo dobili enotno zmes.
Nato smo zlevanko vlili v namaščen pekač, na eno polovico smo dodali malo marmelade, nato pa smo se odpravili proti kuhinji kjer se je naša zlevanka pekla.
Zlevanko smo skupaj pripravili in z užitkom pojedli po kosilu. Otrokom je bilo še posebej všeč, da so lahko aktivno sodelovali pri pripravi – mešali so sestavine, jih dodajali po navodilih in šteli, koliko žlic česa bomo uporabili. Skozi ta postopek so na zabaven način razvijali občutek za količine, logično razmišljanje in sodelovanje v skupini.
Otrokom smo na ta način uspešno približali, kako pomembno je, da vso hrano, ki jo imamo na voljo, lahko uporabimo za različne jedi.









Barbara Marinič