V šolskem letu 2024/2025 je rdeča nit projekta Zdravje v vrtcu »JEJ ZDRAVO, SPOŠTUJ HRANO IN VARUJ NARAVO«
Vse strokovne delavke se skozi celo šolsko leto zavzeto trudimo otroke ozaveščati o pomenu spoštljivega odnosa do hrane. Na različne načine jih spodbujamo, da poskusijo ponujeno hrano – tudi takšno, ki jim na prvi pogled morda ni najbolj všeč. Učimo jih, da si na krožnik naložijo toliko hrane, kolikor je lahko pojedo, ter si po potrebi raje dodajo. Poseben poudarek namenjamo tudi razumevanju, zakaj hrane ne zavržemo, temveč iščemo možnosti, kako jo lahko porabimo na drugačen način. S tem pri otrocih spodbujamo odgovoren, spoštljiv in trajnosten odnos do prehranjevanja.
V ta namen se veliko pogovarjamo od kod prihaja hrana, kako se jo pridela in kako odgovorno ravnamo z le-to. Otroci se skozi vsakodnevne rutine učijo samostojnosti pri prehranjevanju, razvijajo kulturo prehranjevanja ter spoštljiv odnos do hrane in okolja.
Poseben poudarek namenjamo tudi zmanjševanju ostankov sadja v igralnicah.Kadar nam ostane sadje, ga ne zavržemo – iz njega skupaj z otroki pripravimo okusne smutije ali sveže stisnjen sok. Tako otroci na praktičen in zabaven način spoznavajo pomen ponovne uporabe živil in razvijajo ustvarjalen pristop k zmanjševanju odpadkov.
V vrtcu imamo tudi zeliščni vrt, ki ga otroci z zanimanjem opazujejo. Spoznavajo kako zelišča rastejo, jih zalijejo, poimenujejo , nabirajo in uporabijo pri različnih dejavnostih. Nabrana zelišča nato uporabimo za pripravo soka, čaja, zeliščnega namaza…
Na ta način otroci pridobivajo izkušnje s pridelavo hrane ter se učijo, kako naravne sestavine uporabimo pri pripravi obrokov.
Naučili smo se, da lahko hrano uporabimo na različne načine, da ne rabimo vsega zavreči. Otroci uživajo, ko lahko sami pomagajo in pripravijo svoje jedi in jih potem tudi bolj z veseljem pojedo.
Barbara Marinič, koordinatorica programa Zdravje v vrtcu
Povezava do člankov:







